Noord Holland

"Het blauwe hart van Nederland" is een prachtige provincie. Nergens anders in Nederland zijn er zo vele variaties van schilderachtige bossen, heidevelden, duinen, stranden, weilanden en polders. Authentieke Nederlandse steden, rustige dorpjes, folklore en unieke en hoogstaande culturele activiteiten vormen een tegenstelling ten opzichte van Nederlandse steden als Amsterdam en Haarlem.

Meer dan een kwart van het totale landoppervlak van Noord Holland bestaat uit meren, vaarten, kanalen en sluizen.Tussen de Noordzee en het IJsselmeer is de provincie Noord-Holland - het blauwe hart van Nederland. Ontdek deze unieke vakantiebestemming! Onze bungalows in Egmond zijn een ideale uitvalsbasis voor dagtrips naar de regio.

Tot aan vandaag worden in de dorpen en steden van de provincie Noord-Holland sporen gevonden van de rijke en gevarieerde geschiedenis. Zelfs nu nog stralen de centra van vissersdorpen als Volendam, Muiden en Medemblik, die toen nog in de ruwe open zee lagen, een atmosfeer uit van de tijd dat het IJsselmeer "Zuiderzee" heette. Deze steden en dorpen werden bekend onder de naam van "De Gouden Cirkel". De steden Hoorn en Enkhuizen, zijn nog het bewijs van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De talrijke gebouwen en standbeelden, die hier te zien zijn doen denken aan de 17e Eeuw, toen de VOC haar hoogtijdagen had.

Maar ook historische steden, zoals Naarden, Alkmaar en Haarlem zijn zeker een bezoek waard. Elk van deze steden ademt, vanwege de historische wortels, zijn eigen speciale flair. De Alkmaarse kaasmarkt is een must voor elke bezoeker van Noord-Holland. Sinds 1622 bestaat deze markt officieel, maar reeds in 1365 was Alkmaar in het bezit van een kaaswaag. Tot aan de Eerste Wereldoorlog was de kaasmarkt een noodzakelijke commerciële evenement. In 1916 werd een gemiddelde van 300 ton kaas per marktdag verplaatst. Op dat moment was de markt tot 1 uur 's nachts. Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad in Nederland, waar de kaasmarkt zolang een traditie is gebleven. De kaasmarkt van Alkmaar is wereldwijd bekend. Van half april tot half september kunt u elke vrijdag van 10.00 tot 12.00 kijken hoe de klok van de kaasmakers werkt. De kaasdragers zijn lid van een van de weinige overgebleven Nederlandse kaasdragers gilde. Het kaasmuseum is gevestigd in het uit de 14e Eeuw stammende gebouw “de Waagh”. Op de begane grond is nu de VVV gehuisvest. Het kaasmuseum is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook voor kinderen is het museum zeer geschikt. Openingstijden: 1 maart-01 november: ma t/m do van 9-16 u vrij en zat van 10-16 u Zondags gesloten.

Cultuurliefhebbers vinden in Alkmaar een aantal zeer interessante musea om te bezoeken. Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft een belangrijke collectie van schilderijen van Nederlandse meesters uit de 16e en 17 Eeuw. Info: stedelijkmuseumalkmaar.nl Het biermuseum is gehuisvest in een 17e Eeuwse brouwerij. Info: biermuseum.nl . Alles over de Beatles, muziek en foto's Info: beatlesmuseum.nl In het Kachelmuseum vindt U alles over de kachels. Info: kachelmuseum.nl. Het oude stadscentrum met zijn ophaalbruggen, de statige herenhuizen en gezellige winkelstraten zijn de juiste ingrediënten voor een stadswandeling. De massale St. Laurenskerk werd gebouwd in 1470-1516 door leden van de beroemde familie van architecten Keldermans uit Mechelen en is een mooi voorbeeld van de vele prachtige gebouwen, waar Alkmaar zo rijk aan is.

In slechts een paar minuten bereikt u in Alkmaar ook het grootste sportcentrum van Noord-Holland, het sport- en zwemparadijs "de Hoornse Vaart” met golfslagbad, wellness-centrum en outdoor park. Het centrum is uitgebreid en gemoderniseerd en er zijn grotere waterspeeltoestellen voor de kinderen (110m2) een 50 meterbad en verschillende whirlpools, zonnebanken en sauna. Het grote openluchtbad heeft ook een ligweide en tal van speelmogelijkheden voor de kinderen. De hele familie vindt er plezier, sport, wellness en ontspanning. Info: hoornsevaart.nl.

Bekend over de hele wereld zijn de Nederlanders niet alleen voor kaas, maar ook voor bloemen! Heel vroeg in het jaar zijn er de eerste bloemenshows. In januari opent de bloemenshow "Westerkogge Flora" in Avenhorn haar deuren. Het Holland Flower Festival is gepland voor eind februari / begin maart met een kleurrijk spektakel van duizenden bloembollen. Iedereen die geïnteresseerd is in de nieuwste tulpensoorten moet de tuin van Breezand in het voorjaar zeker een bezoek brengen. Deze bloemenshow wordt gecombineerd met een voorjaarsbeurs. Tussen half april en half mei is een bezoek aan de Hortus Bolborum in Limmen de moeite waard.. Een museum met rassen uit lang vervlogen tijden.In mei zijn Anna Paulowna en Breezand volledig gewijd aan de bloemendagen. Wegen en bruggen zijn versierd met prachtige bloemen en mozaïeken. Rozen liefhebbers kunnen de roos zien in het Museum De Broekerveiling. Naast tulpen, zijn er dahlia's, lelies en gladiolen en andere zomerbloeiende bollen te zien. Eind augustus vindt in 't Zand een lelieshow plaats. Mozaïeken en kleine Dahliabloemen luiden in Nieuwe Niedorp het bloemen seizoen uit. Deze bloem show wordt jaarlijks gehouden op het derde weekend in september. Meer dan 100 mozaïeken, gemaakt van miljoenen hyacint bloemen worden begin mei bewonderd in de tuinen van Limmen. Serieuze onderwerpen, afgewisseld met vrolijke arrangementen. Weken van tevoren worden de mensen van Limmen ingezet om hun vaardigheden op de proef te stellen. Bloeiende velden, mooie tuinen en kleurrijke versierde straten. Informatie: bloemendagenlimmen.nl.

Amper 30 minuten en U bent in de hoofdstad van Nederland “Amsterdam” of zelfs in Hoofdstad van Noord Holland “Haarlem”. Hier kunt u genieten van vele monumenten en bezienswaardigheden. In Amsterdam kunt U een antal van de beroemdste musea van Europa bezoekenzoals het Rijksmuseum, het van Gogh en Stedelijk Museum maar ook de Hermitage, het Nemo of het Anne Frankmuseum zijn een bezoek meer dan waard. Info hierover is te vinden op: rijksmuseum.nl, stedelijk.nl, vangoghmuseum.nl, hermitage.nl. e-nemo.nl, annefrank.nl . In Haarlem zijn twee bekende musea. Info: franshalsmuseum.nl en teylersmuseum.nl.

Noord-Holland heeft veel grote, kleine en zeer ongewone musea. Zoals in Bergen Gemeentelijk Museum “Het Sterckenhuis" Info op: museumhetsterckenhuis.nl. en natuurlijk het geheel vernieuwde museum Kranenburgh met veel mooie wisselende exposities van oude en hedendaagse kunstenaars. Info: kranenburgh.nl. Museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk is ook een bezoek waard. Koop je groenten en fruit op de veiling klok uit 1903. Het historische gebouw werd in 1900 gebouwd op houten palen. Info: broekerveiling.nl.

Als bestemming voor een daguitstapje is in elk geval, de “stad” Edam aan te bevelen. Bekend om zijn kaas, maar ook als havenstad met een bijzondere geschiedenis. U vindt er ook een zeer interessant museum in het historische gemeentehuis en een voormalig koopmanshuis uit 1540. Info: edammuseum.nl. In 1932 omsloot de Afsluitdijk de Zuiderzee en kreeg voortaan de status van binnen water onder de naam van het IJsselmeer. De rijke cultuur van het voormalige Zuiderzee gebied leeft voort in de collectie van objecten en gebouwen in het "Zuiderzee" museum te Enkhuizen. De tentoonstelling biedt ook moderne en hedendaagse kunst en culturele optredens, die betrekking hebben op de tradities van het Zuiderzee gebied. Info: zuiderzeemuseum.nl Het "West Fries Museum" is een interessant historisch museum met een gevarieerde collectie voorwerpen. Vind veel van de geschiedenis van de stad Hoorn op de site: westfriesmuseum.nl.

Als we de legende moeten geloven rondom het wapen van Volendam dan is dit een compliment aan de schoonheid van de Volendamse meisjes. Het is ook te begrijpen dat een bekende cabaretier dit typisch Nederlandse vissersdorp met de tekst bezong: "Wie Holland wil zien op zijn mooist, gaat naar Volendam” De karakteristieke huizen, grachten en ophaalbruggen en de vorm van de meest pittoreske locaties bieden de bezoekers een sfeer van romantiek en gezelligheid. Een bezoek aan het Volendams Museum en het “Sigarenbandjeshuis” zijn zeker de moeite waard. In het IJmuider Zee en Havenmuseum “De Visserijschool" kunt u het mariene leven en de sociaal- economische ontwikkeling van IJmuiden naar Amsterdam zien. IJmuiden is de derde Nederlandse zeehaven en biedt toegang tot de haven van Amsterdam. Voor meer info over de ontwikkeling van de waterwegen en kanalen in de 19e eeuw, zie: zeehavenmuseum.nl