Brouwerij Egmond

Start van Sancti Adalberti

In 2009 is Peter Lassooy, oprichter en bedenker van Sancti Adalberti begonnen. In Egmond staat een mooie Abdij maar er was geen Abdijbier te krijgen in Egmond. Hier wilde Peter verandering in brengen.

 

De Geschiedenis

Omstreeks 690 na Christus kwam Adelbert naar onze streek om het geloof te verspreiden. Hij vestigde zich in Egmond. In 740 overleed Adelbert en hij werd begraven op zijn plekje in de duinen, dat al spoedig een bedevaartsoord werd. In 922 kwam het gebied in handen van Graaf Dirk I, de eerste graaf van Holland. Dirk I had een nonnenkloostertje in Hallem (nu Egmond-Binnen). Adelbert verscheen in de droom van Wilfsit, een der nonnen, en zei dat men hem moest opgraven en opnieuw begraven in het kloostertje van Hallem. Dirk liet het gebeente van Adelbert opgraven, toen gebeurde het wonder. Op de plek waar ze hem vonden welde een bron. Dit heilige water wordt bij ieder brouwsel gevoegd.

 

Brouwerij Egmond

In 2009 werd Sancti Adalberti Tripel gebrouwen bij brouwerij de Prael in Amsterdam. 10 jaar later staat er nu een brouwerij in Egmond en maakt brouwerij Egmond inmiddels 6 verschillende biologische abdijbieren, Egmondse Blonde, Egmondse Weizen Egmondse Dubbel, Egmondse Tripel, Abdijbock en Pastorale. Sinds de start van het bier is er een licentieovereenkomst met de Abdij in Egmond en een gedeelte van onze opbrengst komt ten goede aan de Abdij. Eveneens brouwt Brouwerij Egmond duurzaam en de brouwerij wordt verwarmd middels een stoomgenerator.

 

Bezoek Brouwerij Egmond!

Maak kennis met ons verhaal en onze bieren! Door middel van een rondleiding inclusief proeverij ervaart u de mooie Brouwerij in Egmond. Reserveren is wenselijk maar niet verplicht. De winkel is geopend van maandag t/m donderdag van 09.00-17.00 Uur op vrijdag van 09.00-20.00 Uur en in het weekend van 12.00-20.00 Uur.

Het proeflokaal is geopend van vrijdag t/m zondag van 12.00-20.00 Uur !

 

ONZE BIEREN:

 

Sancti Adalberti Egmondse Weizen

De ‘eigenweizen’ witte is een 3-granen Weizenbier gebrouwen naar Duitse stijl, dat wil zeggen met meer dan 50% tarwemout. De drie verschillende aroma-hopsoorten zorgen voor een subtiele en aangename bitterheid. Het bier schuimt mooi wit, kleurt goud in het glas en is lichtgesluierd. Met biologisch geteelde granen.

 

Sancti Adalberti Egmondse Blonde

Omschrijft zich het best als een blond aromatisch abdijbier met een mooie bitterheid van de Sorachi-Ace hop en een licht alcohol gehalte. Ideaal als digestief bier,daar de bitterheid de eetlust opwekt. De geur is aromatisch, citrusachtig. De hoofdsmaak is licht moutig, bitterig. De afdronk is zoetig, bitter. Met biologisch geteelde granen.

 

Sancti Adalberti Egmondse Dubbel

Een mooie robijnrode dubbel, met de geur van rijp rood fruit en caramel. De smaken van caramel en gebrande mout zijn harmonisch en verfijnd. Zijn afdronk is licht zoetig en bitterig, een abdijbier waardig. Met biologisch geteelde granen.

 

Sancti Adalberti Egmondse Tripel

Deze krachtige tripel kleurt goudblond in het glas. Het bier heeft een uitgesproken hoppige bitterheid met bloemige toetsen, een bittere afdronk en een getemperd zoetje. Een karaktervol abdijbier. Met biologisch geteelde granen.

 

Sancti Adalberti Abdijbock

Een dieprode Abdijbock met een geur van caramel en gebrande mout. De hoofdsmaak is caramelzoet, bitterig. De nasmaak is moutigzoet, bitterig en verwarmend, ideaal voor de herfsttijd.

 

Sancti Adalberti Pastorale

Een zinnenstrelend Egmonds winterbier. De rijke geur heeft zowel fruitige als kruidige kenmerken. De volle moutige caramelsmaak met een frisse toets van lindebloesem maakt van Pastorale een hartverwarmend bier. Met biologisch geteelde granen.